Verraad en verzet bij doopsgezinden in Zaandam tijdens WO-2 ; Twee lezingen: 25 april & 2 mei en twee gedenkplaten op 4 mei

dinsdag 25 april 2017 tot: woensdag 3 mei 2017 Verraad en verzet bij doopsgezinden in Zaandam tijdens WO-2 ; Twee lezingen: 25 april & 2 mei en twee gedenkplaten op 4 mei

Op 25 april en op 2 mei wordt een tweeluik van lezingen gehouden over het gedrag van doopsgezinden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zaandam.

Oud-hoogleraar Piet Visser brengt een algemeen overzicht over het thema en journalist Hanneloes Pen vertelt over het onderwerp van het boek dat zij in 2014 publiceerde: over het tragische lot van de doopsgezinde Geertje Pel-Groot die de baby van een gevlucht Joods echtpaar onderdak gaf maar het zelf met de dood in Ravensbrück moest bekopen. Klik hier voor het eerdere bericht hierover op deze site:

Op de site van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit geeft Piet Visser alvast een voorproefje van zijn lezing. Klik daartoe hier voor een fragment.

En op 4 mei wordt in de Zaanstreek op twee plekken stilgestaan bij de dood van doopsgezinde en niet-doopsgezinde verzetsstrijders, door middel van het aanbrengen van gedenkplaten: één om 10:00 uur, in de tuin van de Zaandamse Vermaning, voor Geertje Pel-Groot en één om 10:30 uur, in de Tate & Lyle fabriek te Koog aan de Zaan, buiten bij de receptie, voor de doopsgezinde Evert Honig en voor twee andere verzetsstrijders uit dit bedrijf.

 


Categoriën: Lezing Herdenking