Programma DHK-studiedag 1 december in Amsterdam met als thema: 'de familie Müller en de bibliotheek'

zaterdag 1 december 2018 tot: zaterdag 1 december 2018 Programma DHK-studiedag 1 december in Amsterdam met als thema: 'de familie Müller en de bibliotheek'

In samenwerking met de stichting tot beheer van de bibliotheek van de VDGA (=Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam), wordt  de halfjaarlijkse studiedag van de DHK dit najaar gehouden in de Singelkerk te Amsterdam.

Het volledige programma staat hieronder of kan hier in PDF worden gedownload.

Genoemde stichting beheert de collectie Mennonitica die bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is ondergebracht.

Deze twee instellingen: de stichting tot beheer van de bibliotheek van de VDGA en de Doopsgezinde Historische Kring werken al jaren lang samen en daarom vindt de DHK dat het tijd wordt om hier aandacht aan te besteden. Er is een goede aanleiding om dit te doen:

De familie Müller heeft een grote collectie brieven aan de doopsgezinde bibliotheek geschonken.
Johannes Müller (1786-1853), de broer van "Menniste Paus" Samuel Muller, begon in mei 1809 in Amsterdam een Duitse boekhandel, die tijdens zijn leven een begrip werd in Nederland. De meer dan duizend brieven, waarvan het grootste deel is gericht aan Johannes en zijn vrouw Aletta, zijn afkomstig van familieleden, vrienden en collegae boekhandelaren. Onverwoestbare liefde, een diep religieus leven en vriendschap spelen in vrijwel alle correspondentie een rol, behalve de strikt zakelijke.
Er zijn ook  brieven van en aan Samuel. De zoon van Samuel, Frederik, was in de leer bij Johannes en is later een begrip geworden in de wereld van de boekhandelaars.

Ook wordt op deze dag het project “Doopsgezinde Dominees” gepresenteerd en toegelicht. De resultaten van dit project verschijnen sinds kort ook op deze DHKonline-website, aanklikbaar onder het menu: DD

Verder wordt op 1 december afscheid genomen van 2 vrijwilligers bij de bibliotheek: Trynke Voolstra en Betty Lavooij.
Trynke Voolstra heeft ruim 25 jaar als vrijwilligster op de bibliotheek gewerkt. “Doopgezinde Dominees” was haar laatste project.
Betty Lavooij heeft er 23 jaar opzitten; haar laatste project was het sorteren en in de catalogus invoeren van de brieven van de familie Müller.

Programma:

10:15

Inschrijving en koffie

10:45

Welkom en opening

10.50

PIET VISSER: de Doopsgezinde bibliotheek in Amsterdam, geschiedenis, doel en omvang

11.20

PRESENTATIE project "Doopsgezinde Dominees" op de site DHKonline.nl

11.45

FAMILIE MÜLLER en de brieven De familie Müller vertelt over de voorouders

 

ADRIAAN PLAK: de brieven aan en van de familie rondom Johannes Müller

 

Aansluitend overhandiging van de publicatie over de brieven

12.45

Afscheid van TRYNKE VOOLSTRA en BETTY LAVOOIJ als vrijwilligers van de bibliotheek. Trynke heeft ruim 25 jaar als vrijwilligster op de bibliotheek gewerkt."Doopgezinde Dominees" was haar laatste project. Betty heeft er 23 jaar opzitten; haar laatste project was het sorteren en in de catalogus invoeren van de brieven van de familie Müller.

13.00

Lunch

13.45

We lopen (700 meter) naar de bijzondere collecties op de Turfmarkt 129 alwaar een kleine tentoonstelling over de brieven te bekijken valt.

14.30

Vertrek rondvaart vanaf de oude Turfmarkt langs de vele huizen waar vroeger doopsgezinden woonden.

15.30

Einde rondvaart bij de Singelkerk en afsluiting in de Singelkerk met thee

De kosten voor deze dag bedragen € 25,- incl. koffie, thee en lunch
(contant te voldoen bij binnenkomst).

Opgave via: secretaris@dhkonline.nl  
of tel. 06-21962251.
Voor meer informatie zie www.dhkonline.nl

LET OP: de rondvaartboot heeft maximaal 80 zitplaatsen.
Bij tijdig aanmelden bent u verzekerd van deelname.

Het adres van de Singelkerk is:
Singel 452
1017 AW  AMSTERDAM


Categoriën: DHK-bijeenkomst