Afscheid Adriaan Plak als conservator aan de UvA met een symposium in de Singelkerk

donderdag 24 januari 2019 Afscheid Adriaan Plak als conservator aan de UvA met een symposium in de Singelkerk

Ter gelegenheid van het afscheid van conservator kerkelijke collecties Adriaan Plak bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, organiseert de UvA in samenwerking met de VU en het ACHHP (Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism) op 24 januari 2019 een symposium, in de Doopsgezinde Kerk, Singel 452, van 13:45 tot 16:15 uur.
Aansluitend is er een receptie in het museumcafé van de Bijzondere Collecties, aan de Oude Turfmarkt 129. Dit is op vijf à tien minuten loopafstand van de Doospgezinde Kerk.

U wordt hierbij van harte uitgenodigd voor dit symposium en de aansluitende receptie.

U kunt zich ervoor aanmelden door te klikken op deze link Stuur de aanmeldlink voor het symposium gerust door naar anderen die er mogelijk interesse in hebben.

Adriaan Plak, die tevens lid van de redactie van Doopsgezinde Bijdragen is, waarvoor hij menig artikel schreef, heeft jarenlang veel betekend voor onderzoekers en voor studenten, die hij met aandacht en kennis op weg hielp. Daarnaast heeft hij zich ook breder ingezet voor de Bijzondere Collecties, onder meer bij de verwerving van collecties. Met zijn enorme kennis van het oude boek wist hij op veilingen interessante stukken te verwerven.

Plak Adriaan

 

 

 

 

 

 

 

Het programma van het symposium staat hieronder.
(een samenvatting van de te houden presentaties kunt u al via deze link lezen)

Dagvoorzitter: Prof. dr. August den Hollander
13.45 uur Inloop met koffie en thee (locatie: Doopsgezinde Kerk)
14.15 uur Opening door dr. Marike van Roon, hoofdconservator Bijzondere Collecties
14.25 uur Prof. dr. August den Hollander, Kaarten in bijbels uit de Lage Landen
14.45 uur Dr. Eveline Verheggen, Jezuïtische juwelen uit het bezit van de UvA. De emancipatie van het katholieke religieuze beeld in de Gouden Eeuw van de Lage Landen
15.05 uur Prof. dr. Mirjam van Veen, “Wil de echte Coornhert nu opstaan?"
15.25 uur Dr. Nina Schroeder, Beyond the Martyrs Mirror. The Use of Stories and Illustrations from the Dutch Anabaptist Martyrological Tradition in Other Early Modern Publications
15.45 uur Prof. dr. Piet Visser, Bijbelprenten en prentbijbels in de Gouden Eeuw. Protestantse beeldcultuur met een doopsgezind randje
16.05 uur Afsluitende woorden
16.15 – 19.00 uur Receptie en gelegenheid om een kleine tentoonstelling te bekijken in het teken van Adriaans werkzaamheden (locatie: Bijzondere Collecties) 

U kunt zich voor het symposium aanmelden door te klikken op deze link

Stuur de aanmeldlink voor het symposium gerust door naar anderen die er mogelijk interesse in hebben. 


Categoriën: