30 augustus alsnog Zoomlezing over geschilderde behangsels van de 'Vaderlandsche Maatschappij' Expositie tot 23 januari

maandag 28 juni 2021 tot: zondag 12 september 2021 30 augustus alsnog Zoomlezing over geschilderde behangsels van de 'Vaderlandsche Maatschappij' Expositie tot 23 januari

De zoomlezing over de geschilderde behangsels, van de ‘Vaderlandsche Maatschappij van Reederij en koophandel ter Liefde van ’t Algemeen’, wordt alsnog gehouden op 30 augustus van 19.30 tot 20.30 uur. Om deze online lezing: te volgen: vraag inloggegevens aan bij: penningmeester@DHKonline.nl. Die worden dan toegestuurd. Vanwege de veiligheid op het internet moeten we deze omweg gebruiken.
Intussen is er in het Westfries Museum te Hoorn de expositie: 'ambacht aan de wand : de betovering van beschilderd behang', die duurt tot 23 januari 2022.

De geschilderde behangsels zijn het belangrijkste product van de ‘Vaderlandsche Maatschappij van Reederij en koophandel ter Liefde van ’t Algemeen’, die werd opgericht in 1777 door Hoornse koopman-predikant Cornelis Ris. Doel van Cornelis Ris' onderneming was scholing en werk verschaffen aan in armoede geraakte inwoners van Hoorn.

Onlangs verscheen hierover een boek geschreven door Laura Jonkhoff en Willeke Jeeninga. die hierover  tijdens de zoomlezing zullen spreken.

Genoemde behangsels waren in de 18de eeuw - ook in doopsgezinde kring - zeer in de mode. Het is prachtig materiaal, maar wel vergankelijk. Toch is er nog wat van over en er wordt steeds meer ontdekt. Men koos meestal voor een landschap, dat Nederlands kon aandoen of stoelde op Duitse riviergezichten, Zwitserse bergen of Italiaans Arcadië. Stuk voor stuk uniek en op maat gemaakt.

Behangsels Van De Vaderlandsche Maatschappij
Het Westfries Museum in Hoorn toont tot 23 januari de expositie: 'ambacht aan de wand : de betovering van beschilderd behang'. hoe deze behangsels tot stand kwamen. Er worden ontwerpen getoond én enkele exemplaren die de tand des tijds hebben doorstaan

Tijdens de zoom-lezing vertelt ook Henriette Tilgenkamp, die de tentoonstelling samenstelde hierover. Zij ziet nog een aantal mogelijkheden voor verder onderzoek!

Expositie: Westfries Museum t/m 23 januari 2022 Informatie op www.wfm.nl.

Boek: 'De Vaderlandsche Maatschappij. Filantropie in Hoorn',
door: Laura Jonkhoff & Willeke Jeeninga
prijs: € 20,-
Voor reservering en/of verzending (plus verzendkosten), mail met Secretariaat Westfries Museum op info@wfm.nl.


Categoriën: