Leven en werk van ds. Simon Gorter (1838-1871) getoond in preken, brieven en ander proza

zaterdag 8 april 2017 Leven en werk van ds. Simon Gorter (1838-1871) getoond in preken, brieven en ander proza

Op 8 april 2017 verscheen "God, het woord en de tering", een teksteditie van de brieven en een keuze uit het proza en de preken van de 19e eeuwse doopsgezinde predikant Simon Gorter (1838-1871), de vader van Herman Gorter. De uitgave is tevens voorzien van een inleiding door Eduard Visser met historische achtergronden.

De presentatie vond plaats tijdens de voorjaarsbijeenkomst 2017 van de Doopsgezinde Historische Kring, op 8 april, in de doopsgezind kerk van Wormerveer, Zie voor meer details daarover de Bijeenkomsten pagina van deze site.

Lees online een voorpublicatie van het boek, op blz. 12-13 van het maart/april-nummer 2017 van het landelijk magazine van de doopsgezinden in Nederland, 'Doopsgezind.NL'.

"God, het woord en de tering" is deel 8 van de reeks 'Manuscripta Mennonitica', een serie tekstedities van voornamelijk egodocumenten, uitgegeven bij Verloren, Hilversum. Het boek heeft als eerste in deze reeks een harde kaft, het is geïllustreerd, telt 410 blz, kost € 39,- en is behalve bij de penningmeester van de DHK, te bestellen bij: Uitgeverij Verloren
ISBN: 978-90-8704-638-5

Van de flaptekst citeren wij:

"Simon Gorter (...) is een vrijzinnig doopsgezind predikant in Aalsmeer en Wormerveer. Hij heeft een bijzonder talent voor de letteren, maar weet als teringlijder dat zijn jaren geteld zijn.
Tijdens een lang verblijf in het Zuid-Franse kuuroord Arcachon ontplooit hij zijn literaire carrière. Hij schrijft literaire en kunstkritieken voor 'De Gids' en krantenartikelen voor 'Het Vaderland' en 'Het Nieuws van den Dag', waarvan hij hoofdredacteur wordt. Velen zien hem als een belangrijke letterkundige en als voorloper van het latere 'new journalism'.
De hier uitgegeven brieven geven niet alleen een ontroerend verslag van Gorters gang naar de onafwendbare vroege dood. Ook bieden zij zicht op het Amsterdamse studentenleven, de doperse cultuur in het industriedorp Wormerveer en de tragedie van het te jong gesmoorde gezinsgeluk van hem en zijn geliefde Johanna Lugt."