Levensverhaal van predikant, vormingswerker, vredesactivist én de PR-man van Martin Luther King

woensdag 11 april 2018 Levensverhaal van predikant, vormingswerker, vredesactivist én de PR-man van Martin Luther King

Van Harcourt Klinefelter, emeritus doopsgezind proponent en voormalig persvoorlichter van Martin Luther King, tevens oud-predikant te Zeist en levenslang activist voor de vrede, is nu een biografie verschenen, die woensdag 11 april 2018 een week na de herdenking van de moord op King, 50 jaar geleden. Op 2 april j.l. werd tevens via de NPO een documentaire over hem uitgezonden: "In de schaduw van King." Nog hier te zien via Uitzending Gemist.

De officiële presentatie vond plaats in het Drents Museum in Assen, tijdens een al maanden durend expositie-project, dat op allerlei manieren gewijd is aan (aspecten van) 'The American Dream', waaronder dus de 'dream' van King.

Klinefelter raakte uit engagement met de burgerrechtenbeweging en vanwege zijn kennis van audio-opnametechnieken, waarmee hij op persoonlijk initiatief al de toespraken van King kon 'editen' en  samenvatten voor persagentschappen, al snel officeel betrokken bij Kings organisatie, de 'Southern Christian Leadership Conference'. Hij was afkomstig uit een gematigd Republikeins, deels methodistisch deels baptistisch milieu, in New England, waarin racisme onbekend was. Hij ging theologie studeren in Yale, maar onderbrak die studie voor zijn werk met King, die hem trouwens vlak voor diens dood aanspoorde die studie weer op te vatten. Na de moord op King ging hij met zijn Nederlandse vrouw mee naar Europa en bleef een halve eeuw lang trouw het gedachtegoed van Martin Luther King uitdragen, als vormingswerker in de volwasseneducatie, als vredesactivist, o.a in de Balkan en als predikant in de doopsgezinde broederschap, die kennelijk de meest congeniale en meest voor de hand liggende denominatie in Nederland was, waar hij zijn ideeën en geloofsovertuiging kon uitdragen.

Ds. Andrew Young één van de eerste medewerkers van King en onder Bill Clinton ambassadeur bij de Verenigde Naties, schreeef een uitgebreid voorwoord, waarin hij Klinefelter karakteriseert.

Het boek, getiteld "Het leven van vredesapostel Harcourt Klinefelter : Globalisering van de droom van Dr. Martin Luther King", bevat, zoals de flaptekst zegt: "meer dan de herinneringen van een opmerkelijke man. Het bevat ook verhalen vol spanning en humor, praktische toepasbare technieken, theologische en filosofische inzichten, en inspirerende momenten uit een leven dat geleefd wordt vanuit het geloof dat overwint".

Het is geschreven door Katrien Ruitenburg en kost € 19,50.
Uitgeverij Narratio, 196 pp. ISBN 9789052639383